Terugblik: Symposium Hoogbegaafdheid 2025 7 april 2025

Op 26 maart 2025 vond het jaarlijkse symposium over hoogbegaafdheid plaats, een dag die bol stond van inzichten, inspirerende lezingen, interactieve sessies en muzikale intermezzo’s.

Deze dag werd georganiseerd door RefSVO, Berséba, KOC en Driestar onderwijsadvies. Professionals uit onderwijs en zorg kwamen samen om na te denken over de vraag: Hoe kunnen we hoogbegaafde leerlingen beter begrijpen en ondersteunen?

Inspirerende lezingen

Dr. Agnes Burger-Veltmeijer vertelde in haar lezing dat beelden van hoogbegaafdheid, zoals hoogsensitiviteit, vaak vertekend zijn door klinische praktijkervaringen. Groepsvergelijkend onderzoek biedt een evenwichtiger beeld. Met de sterkte-zwakte heuristiek kunnen sterke en zwakke kanten van een kind worden benut om ontwikkeling te stimuleren en belemmeringen te verminderen.

Drs. Nora van Steenbergen richtte zich op het stimuleren van wetenschappelijk denken. Met placemats, kaartensets en een wetenschappelijk artikel daagde ze de deelnemers uit om aan de slag te gaan met onderzoekend en ontwerpend leren. Ze liet zien hoe gerichte vragen en opdrachten autonomie, competentie en relatie in de klas kunnen versterken.

Drs. Willemien Eikelboom-van Wijngaarden gaf in haar lezing aandacht aan ‘Weten wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen’. Ze benadrukte het belang van het zien en erkennen van de veelzijdigheid van hoogbegaafde leerlingen. Met praktijkvoorbeelden liet ze zien hoe een stevige basis in de relatie tussen kind, ouder en school ruimte biedt voor autonomie en versterking van competenties.

Dr. Haiko Jessurun nam ons in de lezingenreeks mee in ‘Highgifted and unseen’. Zijn boodschap was duidelijk: hoogbegaafden hebben geen standaardaanpak nodig, maar nieuwsgierigheid, erkenning en ruimte voor hun unieke denk- en gevoelswereld.

Dr. Sven Mathijssen vervolgde na een heerlijke maaltijd het programma met zijn lezing ‘Het is een hele puzzel’, waarin hij de complexiteit van het signaleren van hoogbegaafdheid belichtte. Hij benadrukte het belang van context, observatie en samenwerking tussen ouders en onderwijsprofessionals. Het was dan ook heel fijn dat ouders en professionals beiden aanwezig waren tijdens het avondprogramma.

Intermezzo’s

Geerten Zwemer zorgde voor een onderbreking in het middagprogramma met de vier V’s: Veiligheid, Vertrouwen, Verbinding en Verantwoordelijkheid. 

Het muzikale intermezzo in de avond van Marjolein de Wit en Mark Brandwijk was een hoogtepunt. Met hun muziek namen ze ons mee in de wereld van hoogbegaafde leerlingen. De creativiteit en intensiteit spatte ervan af en we leerden hoe muziek een hele zaal mensen kan betoveren.

Meer dan kennis

Hoogbegaafdheid vraagt om een integrale aanpak die wetenschap, ervaring en samenwerking combineert. Dit was een van de conclusies van deze inspirerende dag, vol leerzame momenten, gezelligheid en ontmoeting. De deelnemers gingen naar huis met nieuwe inzichten, praktische handvatten en inspiratie om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen.

Vooruitblik

In het najaar van 2026 hopen we opnieuw een symposium Hoogbegaafdheid te organiseren. Heb je ideeën voor de invulling van dit symposium? Laat het ons dan weten, we horen het graag!

Meer nieuws

  1. Meer leesplezier en hogere AVI’s: zo doen ze dat in Goudswaard en Lunteren

    Op beide scholen was ontevredenheid over het leesonderwijs. Er was weinig leesplezier bij de kinderen en de resultaten bleven achter. Sophie van den Berg, ib’er op de School met de Bijbel in Goudswaard, en Brenda van Laar, ib’er op School met de Bijbel ‘De Valk’ in Lunteren, gingen er samen met Driestar onderwijsadvies mee aan de slag. ‘Ook zwakke lezers genieten nu van een boek.’

  2. 'Als docent kun je het verschil maken in het leven van jongeren'

    Barthil van Deelen (20) uit Doornspijk bleef in klas 4 zitten omdat hij voor het vak wiskunde gemiddeld een 4,1 stond. Bijna vier jaar later studeert hij voor leraar Wiskunde aan Driestar hogeschool en geeft hij wiskunde op de Pieter Zandt in Staphorst.

  3. Herdrukken Dordt dichtbij en Voor Anker nu te bestellen

    Op verzoek van veel scholen hebben we samen met uitgeverij De Banier een herdruk gemaakt van twee boeken. Het gaat om ‘Dordt dichtbij’ van dr. Bram Kunz en drs. Henk Vermeulen en ‘Voor anker’ van dr. Bram Kunz.

  4. Samen groeien in christelijk burgerschapsonderwijs

    Beter burgerschapsonderwijs leren geven. Niet om een voldoende te scoren bij de inspectie. Maar omdat persoonsvorming van jouw leerlingen je diepste drijfveer is: Hoe kan ik hen – in afhankelijkheid van Gods onmisbare zegen – vanuit mijn rol in de school vormen tot personen die als christen hun taak en roeping vervullen in de samenleving op de plaatsen waar de Heere hen stelt?

  5. Pilotlessen Muziekaal

    Ongetwijfeld heb je het al gehoord: de pilotlessen Muziekaal zijn afgerond! Iedereen die zich heeft opgegeven (in totaal een afvaardiging van ruim 80 scholen) heeft er al volop van kunnen profiteren.