Een boek voor 29 februari 29 februari 2024 Door Janneke de Jong-Slagman

De torens van februari is een boek waar je op 29 februari in zou moeten beginnen. Op die schrikkeldag kunnen geheimzinnige dingen gebeuren.

Klassieker

In 1973 verscheen De torens van februari van Tonke Dragt; en heel recent kwam een nieuwe druk uit. Niet in 2023, na precies vijftig jaar, maar in het schrikkeljaar 2024!

Hoofdpersoon Tom Wit verdwijnt op 29 februari uit Kijkduin. Hij ontwaakt op een strand en ziet in de verte twee torens. Wat zijn dat voor geheimzinnige gebouwen? Tom heeft geen idee; hij is zijn geheugen kwijt.
Toms broer overhandigt zijn dagboek aan de schrijfster, zodat zij de tekst alleen maar hoeft te bezorgen.

De lezer maakt ontredderde en angstige momenten van Tom mee, maar ook zijn moed en zijn verliefdheid op Teja. Wil hij blijven waar hij is, of keert hij liever terug naar de dimensie waarmee hij vertrouwd is?

Boekenlijst

Deze jeugdroman heeft veel te bieden: spanning, fantasie, filosofie, verliefdheid en nog veel meer. De leeftijdsaanduiding is 14+; je zou het een YA kunnen noemen. Tonke Dragt heeft altijd gezegd dat haar werk ‘ook voor volwassenen’ is bedoeld. Dat lijkt me zeker het geval bij dit boek.

Ik zou er dan ook voor willen pleiten dat De torens van februari op de havo en het vwo gelezen mag worden voor de boekenlijst. Lezen, nadenken, in gesprek over de gebeurtenissen. En dan misschien samen erachter komen wat er gebeurt als het 29, 30 en 31 februari wordt…

Podcast

De podcast Lawines razen heeft een mooie aflevering over dit bijzondere boek. Je ziet het voor je: Tonke Dragt wandelt op het strand en geniet van de weidsheid, tot er twee grote flatgebouwen achter de duinen opdoemen. Die detoneren in het landschap - en op dat moment gaat haar verbeelding ervandoor.

Het lijkt me dat de podcast ook goed te gebruiken is voor het onderwijs. Ik ga er in ieder geval donderdag 29 februari mijn studenten op attenderen.

Janneke de Jong-Slagman is docent Nederlands aan Driestar hogeschool (lvo en pabo).