Wat drijft jou in je werk? Maak de vragenlijst 22 juni 2017

Als school, maar ook als individu, heb je vaak bepaalde leidende denkpatronen en gewoontes. Met Management Drives meten we deze denkpatronen in de vorm van drijfveren. Welke drijfveren herken jij bij jezelf?

Leiderschap tonen is niet alleen voorbehouden aan leidinggevenden. Leiderschap is persoonlijk leiderschap van élk individu binnen de school.

Driestar managementadvies is gecertificeerd partner van Management Drives. Met de methode Management Drives laten we zien dat organisaties en mensen leidende denkpatronen en gewoontes hebben. Deze denkpatronen komen voort uit drijfveren, waarbij elke drijfveer wordt weergegeven door een kleur.

Drijfveren voorspellen in hoge mate hoe je je gedraagt, en hoe jouw team en de school functioneert. Door je drijfveren te kennen, word je je bewuster van hoe je werkt en waarom sommige dingen je gemakkelijker afgaan dan andere.

Welke drijfveren herken jij bij jezelf?

1.      Visionair (geel)

Een visionair is iemand die op basis van kennis, inzichten en creativiteit een dieper inzicht geeft in toekomstige ontwikkelingen. Geel is de drijfveer die wil analyseren, begrijpen en doorgronden. Zaken moeten inhoudelijk kloppen. Geel wil vrijheid in denken en doen en is geïntrigeerd door complexiteit. Geel wil zaken in een breed kader beschouwen en denkt sterk toekomstgericht.

md_geel.jpg

2.      People manager (groen)

De people manager is zeer betrokken bij de mensen om hem heen en wil niets liever dan hen verder zien ontwikkelen. Samenwerken in een goede sfeer: groen stelt mensen en sociale verbanden voorop. Is sociaal ingesteld en gericht op harmonie. Groen zoekt onderlinge betrokkenheid en is gericht op samenwerking. Een roep om hulp kan moeilijk geweigerd worden!

md_groen.jpg

3.      Ondernemer (oranje)

Een ondernemer neemt initiatief, weegt risico’s, ziet kansen, is voortdurend alert op mogelijkheden om zaken te verbeteren en resultaat te boeken. Oranje is competitief ingesteld: wil zichzelf laten zien. Oranje is sterk gericht op doelen en middelen: het behalen van succes is belangrijk. Willen is kunnen!

md_oranje.jpg

4.      Bestuurder (blauw)

De bestuurder is iemand die zeer zorgvuldig zorgdraagt voor de correcte uitvoering van (wettelijke) taken en afspraken. Blauw is loyaal aan datgene waarvoor gekozen is en hecht aan regels, discipline en betrouwbaarheid. Orde en heldere afspraken zijn belangrijk!

md_blauw.jpg

5.      Autoriteit (rood)

De autoriteit is iemand met gezag die duidelijk en direct is, zaken direct met lef aanpakt en anderen op sleeptouw neemt. Rood is daadkrachtig, maar ook ongeduldig. Wil met respect bejegend worden, en heeft zelf respect voor kracht. Rood leeft in het hier en nu en houdt focus.

md_rood.jpg

6.      Nestor (paars)

De nestor draagt zorg voor binding, het behoud van gewoonten, bewaakt tradities en instituties en is dienstbaar aan de organisatie. Paars stelt zich dienstbaar op voor zijn team. Rituelen en het symbolische zijn belangrijk. Trots, veiligheid en een sterke binding kenmerken de paarse drijfveer.

md_paars.jpg
 
Wil jij je eigen drijfveren leren kennen? Na het invullen van een online vragenlijst kunnen wij jou in een persoonlijk gesprek inzicht geven in wat jou drijft. De kosten hiervan bedragen € 495,00. Je ontvangt van ons een boek waarin je alles rustig na kunt lezen.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden - ook als je met je team aan de slag wilt met jullie drijfveren.

Meer nieuws

  1. Herdrukken Dordt dichtbij en Voor Anker nu te bestellen

    Op verzoek van veel scholen hebben we samen met uitgeverij De Banier een herdruk gemaakt van twee boeken. Het gaat om ‘Dordt dichtbij’ van dr. Bram Kunz en drs. Henk Vermeulen en ‘Voor anker’ van dr. Bram Kunz.

  2. Samen groeien in christelijk burgerschapsonderwijs

    Beter burgerschapsonderwijs leren geven. Niet om een voldoende te scoren bij de inspectie. Maar omdat persoonsvorming van jouw leerlingen je diepste drijfveer is: Hoe kan ik hen – in afhankelijkheid van Gods onmisbare zegen – vanuit mijn rol in de school vormen tot personen die als christen hun taak en roeping vervullen in de samenleving op de plaatsen waar de Heere hen stelt?

  3. Terugblik: Symposium Hoogbegaafdheid 2025

    Op 26 maart 2025 vond het jaarlijkse symposium over hoogbegaafdheid plaats, een dag die bol stond van inzichten, inspirerende lezingen, interactieve sessies en muzikale intermezzo’s.

  4. Pilotlessen Muziekaal

    Ongetwijfeld heb je het al gehoord: de pilotlessen Muziekaal zijn afgerond! Iedereen die zich heeft opgegeven (in totaal een afvaardiging van ruim 80 scholen) heeft er al volop van kunnen profiteren.

  5. Gerdien Wassink volgt Ad de Waard op als orthodidact/onderwijsadviseur

    Ad de Waard, op veel scholen in voornamelijk Noordoost-Nederland een bekend gezicht, hoopt in de zomer met pensioen te gaan. Ad heeft vele jaren als onderwijsadviseur en orthodidact gewerkt bij Driestar onderwijsadvies. Zijn opvolgster Gerdien Wassink kijkt uit naar haar nieuwe baan. ‘Ik vind het een avontuur om samen met de scholen te zoeken naar mogelijkheden voor alle leerlingen om tot leren te komen.’