Samenwerking lerarenopleidingen Hogeschool Rotterdam en Driestar hogeschool 22 november 2018

Hogeschool Rotterdam participeert in de reformatorische opleidingsscholen RAOS en HODOS voor vakken die niet aangeboden worden bij Driestar hogeschool, onder andere Frans, aardrijkskunde en natuurkunde.

Studenten die een deel van hun studie volgen binnen RAOS of HODOS zullen met name het pedagogisch-didactische deel van hun opleiding volgen via werkplekleren. Gecertificeerde werkplekbegeleiders, school- en instituutsopleiders zorgen ervoor dat studenten opdrachten en onderzoek in de context van de school kunnen doen. Daarnaast volgen zij hun vakinhoudelijk programma op de lerarenopleiding, die partner is binnen het samenwerkingsverband.
 
Wim Westenberg, manager lerarenopleidingen voortgezet onderwijs bij Driestar hogeschool: “De reformatorische opleidingsschool RAOS bood alleen opleidingen aan in de vakken die de lerarenopleiding van Driestar hogeschool aanbiedt: Duits, economie, Engels, geschiedenis, Nederlands en wiskunde. Met de uitbreiding van samenwerking met Hogeschool Rotterdam kunnen studenten ook voor andere vakken binnen RAOS en HODOS terecht, zoals Frans, aardrijkskunde, natuurkunde en technische beroepen. Voor christelijke studenten biedt dit meerwaarde omdat zij een deel van hun opleiding nu ook kunnen volgen binnen de christelijk-reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. Daar zijn gecertificeerde docenten, begeleiders en opleiders van Hogeschool Rotterdam en Driestar hogeschool bij betrokken. Het thema ‘christelijk leraarschap’ krijgt op deze manier ook in de opleiding van deze studenten voldoende aandacht.”
 
RAOS (Reformatorische Academische Opleidingsschool) is al sinds 2003 een samenwerkingsverband tussen christelijk-reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs en Driestar hogeschool. Binnen deze opleidingsschool worden (toekomstige) leraren opgeleid voor werken in het voortgezet onderwijs. HODOS (Hoornbeeck Driestar Opleidingsschool) is een samenwerking tussen het Hoornbeeck College en Driestar hogeschool en leidt studenten op tot leraren in het mbo.
 
Studenten die dit cursusjaar in het eerste jaar van de Hogeschool Rotterdam zijn gestart voor een van deze overige vakken kunnen vanaf januari 2019 instromen in de opleidingsschool. Het nieuwe opleidingsmodel zal in het cursusjaar 2018-2019 verder worden uitgewerkt, waarbij de verwachting is dat studenten van de overige leerjaren zich vanaf cursusjaar 2019-2020 kunnen inschrijven.

Meer nieuws

  1. Meer leesplezier en hogere AVI’s: zo doen ze dat in Goudswaard en Lunteren

    Op beide scholen was ontevredenheid over het leesonderwijs. Er was weinig leesplezier bij de kinderen en de resultaten bleven achter. Sophie van den Berg, ib’er op de School met de Bijbel in Goudswaard, en Brenda van Laar, ib’er op School met de Bijbel ‘De Valk’ in Lunteren, gingen er samen met Driestar onderwijsadvies mee aan de slag. ‘Ook zwakke lezers genieten nu van een boek.’

  2. 'Als docent kun je het verschil maken in het leven van jongeren'

    Barthil van Deelen (20) uit Doornspijk bleef in klas 4 zitten omdat hij voor het vak wiskunde gemiddeld een 4,1 stond. Bijna vier jaar later studeert hij voor leraar Wiskunde aan Driestar hogeschool en geeft hij wiskunde op de Pieter Zandt in Staphorst.

  3. Herdrukken Dordt dichtbij en Voor Anker nu te bestellen

    Op verzoek van veel scholen hebben we samen met uitgeverij De Banier een herdruk gemaakt van twee boeken. Het gaat om ‘Dordt dichtbij’ van dr. Bram Kunz en drs. Henk Vermeulen en ‘Voor anker’ van dr. Bram Kunz.

  4. Samen groeien in christelijk burgerschapsonderwijs

    Beter burgerschapsonderwijs leren geven. Niet om een voldoende te scoren bij de inspectie. Maar omdat persoonsvorming van jouw leerlingen je diepste drijfveer is: Hoe kan ik hen – in afhankelijkheid van Gods onmisbare zegen – vanuit mijn rol in de school vormen tot personen die als christen hun taak en roeping vervullen in de samenleving op de plaatsen waar de Heere hen stelt?

  5. Terugblik: Symposium Hoogbegaafdheid 2025

    Op 26 maart 2025 vond het jaarlijkse symposium over hoogbegaafdheid plaats, een dag die bol stond van inzichten, inspirerende lezingen, interactieve sessies en muzikale intermezzo’s.