In gesprek met jonge kinderen: welke vragen stel je? 10 februari 2015

We praten de hele dag met de jonge kinderen. We stellen vragen, we luisteren, we knikken . En wie praat er het meest …?

Tijdens kringgesprekken is het best lastig om kinderen te laten spreken en niet steeds zelf aan het woord te zijn. Het is vooral moeilijk om de kinderen op  niveau te laten praten. Vaak blijven gesprekken hangen in het hier en nu. Het is nog een hele kunst om verder te komen. Daarom is het nuttig om na te denken over je vraagstelling. Jouw vraag is bepalend voor het antwoord van het jonge kind. Wil je het kind laten nadenken? Stel dan eens een andere vraag dan: “Wat is dit?” Vraag ook eens: “Wat zou er gebeuren als …?”

Een voorbeeld uit de praktijk

Zoals in de groep van juf Annemarie. De peuters spelen met de juf in de huishoek. Annemarie zit aan tafel te wachten op het eten. Ondertussen wordt er een “baby” uit bed gehaald. Een peuter wil de pop omkleden en geeft de pop aan de juf. De bedoeling is duidelijk … Annemarie pakt de pop echter niet aan en vraagt wat er is. De peuter legt het uit en verwacht nog steeds dat de juf de pyjama wel zal uittrekken. Annemarie zegt echter: “Wat nu?” De peuter wordt gestimuleerd om na te denken, legt de baby op tafel en probeert de pyjama uit te trekken. Annemarie prijst het kind. 

Vier niveaus van vragen stellen

Bij de denkstimulerende gespreksmethodiek onderscheidt men vier niveaus van vragen stellen. Het gaat van concreet naar abstract.
  1. Het benoemen en begrijpen. Je vraagt dan of het kind iets wil aanwijzen of er nog zo een wil pakken.
  2. Beschrijven en analyseren. Vragen die hierbij horen zijn: “Wat gebeurt er?” “Wat kun je ermee doen?”
  3. Ordenen. Hierbij stel je vragen als: “Wat gebeurt er eerst?” “Hoe maak je …?” Deze vragen ondersteunen kinderen bij het grip krijgen op de wereld om hen heen.
  4. Redeneren. Dit is het moeilijkste niveau. Je laat je kinderen nadenken over vragen als: “Hoe komt het dat …?” en ”Leg eens uit waarom?”

Training 

 Tijdens de training over taalstimulering wordt deze methodiek uitgebreid besproken en geoefend. Aangeraden wordt om bij de voorbereiding van een gesprek in de grote of kleine kring de vragen op de vier genoemde niveaus op te schrijven, zodat je je meer bewust gaat worden van deze denkstimulerende gesprekmethodiek en je je deze eigen gaat maken. Je zult zien: zo wordt een gesprek nóg leuker! Je zult verrast zijn over de vindingrijkheid en kennis van het jonge kind.

Meer nieuws

  1. Herdrukken Dordt dichtbij en Voor Anker nu te bestellen

    Op verzoek van veel scholen hebben we samen met uitgeverij De Banier een herdruk gemaakt van twee boeken. Het gaat om ‘Dordt dichtbij’ van dr. Bram Kunz en drs. Henk Vermeulen en ‘Voor anker’ van dr. Bram Kunz.

  2. Samen groeien in christelijk burgerschapsonderwijs

    Beter burgerschapsonderwijs leren geven. Niet om een voldoende te scoren bij de inspectie. Maar omdat persoonsvorming van jouw leerlingen je diepste drijfveer is: Hoe kan ik hen – in afhankelijkheid van Gods onmisbare zegen – vanuit mijn rol in de school vormen tot personen die als christen hun taak en roeping vervullen in de samenleving op de plaatsen waar de Heere hen stelt?

  3. Terugblik: Symposium Hoogbegaafdheid 2025

    Op 26 maart 2025 vond het jaarlijkse symposium over hoogbegaafdheid plaats, een dag die bol stond van inzichten, inspirerende lezingen, interactieve sessies en muzikale intermezzo’s.

  4. Pilotlessen Muziekaal

    Ongetwijfeld heb je het al gehoord: de pilotlessen Muziekaal zijn afgerond! Iedereen die zich heeft opgegeven (in totaal een afvaardiging van ruim 80 scholen) heeft er al volop van kunnen profiteren.

  5. Gerdien Wassink volgt Ad de Waard op als orthodidact/onderwijsadviseur

    Ad de Waard, op veel scholen in voornamelijk Noordoost-Nederland een bekend gezicht, hoopt in de zomer met pensioen te gaan. Ad heeft vele jaren als onderwijsadviseur en orthodidact gewerkt bij Driestar onderwijsadvies. Zijn opvolgster Gerdien Wassink kijkt uit naar haar nieuwe baan. ‘Ik vind het een avontuur om samen met de scholen te zoeken naar mogelijkheden voor alle leerlingen om tot leren te komen.’