Hogescholen lanceren campagne ‘Een master die werkt voor jou volg je aan een hogeschool’ 25 september 2024

Hogescholen lanceren vandaag de landelijke campagne ‘Een master die werkt voor jou volg je aan een hogeschool’.

Op de arbeidsmarkt is een grote vraag naar masteropgeleide, praktijkgerichte professionals om het hoofd te bieden aan complexe uitdagingen, zoals de energietransitie, onze ouder wordende bevolking en de ontwikkeling van AI.

Tegelijkertijd zijn nog niet genoeg werkenden bekend met de mogelijkheden om naast hun baan een praktijkgerichte mastertitel in het hbo te behalen. Dit geldt voor heel Nederland, voor alle studierichtingen en vakgebieden. Daarom hebben hogescholen een landelijke publiekscampagne gelanceerd om de bekendheid van masters in het hbo onder werkenden te vergroten.  

Uit de HBO Monitor 2023 blijkt dat afgestudeerden van masteropleidingen in het hbo het uitstekend doen op de arbeidsmarkt. Van alle hbo-afgestudeerden in 2023 hadden zij het vaakst een vast contract en een baan in het eigen vakgebied. Niet verwonderlijk dat zij dan ook het meest tevreden zijn over de mate waarin hun opleiding een goede basis vormt voor het verder ontwikkelen van kennis en vaardigheden.  

Hogescholen zien het als hun publieke opdracht om een dekkend aanbod van hbo-opleidingen aan te bieden, inclusief masteropleidingen. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “In Nederland hebben we minder master-opgeleiden in vergelijking met andere landen in Europa. Hogescholen willen hun masteraanbod dan ook vergroten en verdiepen.

Op die manier krijgt een bredere groep studenten de kans zich door te ontwikkelen. De mogelijkheid om na de bachelor door te kunnen stromen naar een praktijkgerichte master, maakt het hbo ook aantrekkelijker voor vwo’ers en universitaire bachelorstudenten die hun kennis zo direct kunnen toepassen in de praktijk.” 

Een master in het hbo biedt talloze voordelen: tijdens je master doe je praktijkgericht onderzoek, de kennis en vaardigheden die je opdoet kun je meteen toepassen in je werk. Zo sta je aan de basis van innovaties in je organisatie en je vakgebied. Je behaalt de internationaal erkende mastertitel 7, net als bij een meer theoretische master afgegeven door een universiteit.

Bovendien bouw je tijdens je studie een relevant netwerk op met vakgenoten en toonaangevende organisaties. Limmen: “Het is daarom belangrijk dat mensen in Nederland beter op de hoogte zijn van de mogelijkheden die studeren aan een hogeschool biedt."

De campagne is een initiatief van het Landelijk Platform Professionele Masters (LPPM) en Nederlandse hogescholen. De afgelopen maanden hebben hogescholen de website www.levenlanghogeschool.nl verder ontwikkeld voor de masters in het hbo. De nu 144 masteropleidingen zijn toegevoegd in een overzichtelijke weergave.

Daarnaast bevat de website informatie om eventuele zorgen of misvattingen over masters in het hbo weg te nemen. De komende maanden zien werkenden via social media aansprekende content die hen verwijst naar de landelijke website. Die verwijst weer door naar de websites van hogescholen, waar de daadwerkelijke aanmelding plaatsvindt. De campagne loopt tot en met begin maart 2025, met optionele verlenging. 

Nieuwsgierig geworden naar hoe een master in het hbo voor jou kan werken? Neem een kijkje op www.levenlanghogeschool.nl/hbo-masters en laat je inspireren!

Dit bericht is gepubliceerd op de website van Vereniging Hogescholen.

Meer nieuws

  1. Onderzoekscentrum publiceert boekje ‘Bij de Les! Verhalen over vormende vaklessen’

    Piet Murre, lector Schoolvakken en Didactiek bij het onderzoekscentrum van Driestar educatief, heeft onlangs het boekje ‘Bij de Les! Verhalen over vormende vaklessen’ gepubliceerd.

  2. Congres Vianen 2025: De gereformeerde gezindte - Draagbalk of dwarsligger?

    Onder het prikkelende thema ‘De gereformeerde gezindte – draagbalk of dwarsligger?’ organiseren de VGS, Driestar Educatief, VBSO/KOC, RMU, ROV, EMG en het Wetenschappelijk Instituut van de SGP op D.V. vrijdag 7 maart 2025 het Congres Vianen 2025. Dit congres roept de reformatorische achterban op om na te denken over hun invloed in een samenleving die wordt gekenmerkt door autonomie, morele verschuivingen en polarisatie.

  3. Geslaagde open dag Driestar hogeschool

    Wat was het een fantastische dag, de open dag van 8 februari, bij Driestar hogeschool! Ontzettend leuk om toekomstige studenten te mogen ontmoeten en te laten zien wat onze hogeschool allemaal te bieden heeft.

  4. Leraar wordt bemiddelaar tussen gezin, kerk en social media

    De christelijke leraar krijgt steeds nadrukkelijker een bemiddelende rol tussen het gezin, de kerk en het social-mediagebruik van leerlingen. Alleen door met toewijding die positie in te nemen, kan tegenwicht worden geboden aan de perforatie van de refozuil, die steeds minder vanzelfsprekende bescherming biedt.

  5. Uitnodiging promotie Marloes Hoencamp

    Marloes Hoencamp promoveert op woensdag 5 februari op haar pedagogisch-historisch onderzoek naar persoonsvorming binnen de theorieën van de invloedrijke Nederlandse pedagogen Philipp Abraham Kohnstamm en Martinus Jan Langeveld. Haar proefschrift heeft de titel ‘The Formation of Personhood in the Educational Theories of Philipp Abraham Kohnstamm and Martinus Jan Langeveld’. De promotie vindt plaats aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.